Test uw back-up

Persoonlijke gegevens van uw klanten, uw persoonlijke administratie, de dossiers van uw werknemers en allerlei belangrijke documenten. Zonder dat u het wellicht doorheeft, heeft u een grote hoeveelheid bestanden in beheer binnen uw onderneming.

Om deze bestanden op een veilige manier te beheren en te bewaren, is het zaak om regelmatig een back-up te maken. Het maken van een back-up is geen hogere wiskunde, maar moet wel regelmatig getest worden? Door uw back-up te testen, krijgt u inzicht in de huidige manier van een back-up maken. Is die manier nog wel van deze tijd? Of kunt u wellicht beter op een andere manier de back-up laten maken?

Waarom een back-up laten maken?
Het maken van een back-up is iets dat niet ter discussie mag staan. Dit is gewoonweg iets dat u moet doen:

  • U bent niet afhankelijk van de originele data. Originele data is de data die u bijvoorbeeld op uw computer opslaat. Als er onverhoopt iets met de computer gebeurt, bent u de data kwijt. Dit voorkomt u door een back-up te maken van het apparaat.
  • Alle data is te herstellen. Door regelmatig een back-up te maken, kunt u alle data herstellen. Dit komt in tal van situaties van pas, waarover later meer.
  • U heeft met wetgevingen te maken. Als bedrijf heeft u met meerdere wetten en regels te maken. Zo moet u zorgdragen voor een veilige opslag van alle persoonsgegevens van uw klanten en leveranciers. Ook bent u verplicht om uw boekhouding minimaal 7 jaar te bewaren. Dát krijgt u ook voor elkaar door een back-up te maken.
  • U kunt met een back-up gegevens herstellen. Daar waar gewerkt worden, worden fouten gemaakt. De kans bestaat dan ook dat u of één van uw collega’s per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert. Door regelmatig een back-up te maken, is dit gene probleem. U kunt het verwijderde bestand met de back-up snel herstellen.

Waarom uw back-up testen?
Het belang van een back-up mag duidelijk zijn. Wat minstens net zo belangrijk is, is om uw back-up regelmatig te testen. U dekt zich hiermee in tegen mogelijke gevaren op termijn.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er brand in uw bedrijfspand uitbreekt? In dat geval verbranden hoogstwaarschijnlijk veel belangrijke bestanden, maar deze staan gelukkig wel nog in uw back-up bestand. Het is dan echter wél zaak dat de back-up goed gemaakt is. Die zekerheid krijgt u door de back-up goed te testen.

Met een back-up test u of de back-up van belangrijke data goed werkt. Onwijs belangrijk, aangezien deze back-up van essentieel belang is voor uw bedrijf, uw bedrijfsvoering en ook uw klanten, leveranciers en personeelsleden/collega’s.

Er is echter nóg een reden om uw back-up te testen. Door uw back-up te testen, krijgt u namelijk inzicht in hoelang het duurt voordat u met uw onderneming volledig up and running bent na een noodgeval.

Om wat voor noodgeval dit kan gaan? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een ransomware aanval, aan een brand of aan een storing in de hardware. Het is uiteraard ook mogelijk dat iemand binnen uw bedrijf onverhoopt een fout maakt.

Als er sprake van een noodgeval is, wilt u dit noodgeval zo snel mogelijk herstellen. U kunt dit alleen doen als er een goede back-up gemaakt wordt én als het aanmaken van deze back-up regelmatig getest wordt.

Back-up laten testen
Ziet u het belang van het laten testen van uw back-up in? Wij hebben in dat geval een speciale en interessante dienst voor u:

  • Wij testen uw back-up met enige regelmaat. We doen hierbij onderzoek of het aanmaken van de back-up goed gaat. Ook krijgen we hiermee inzichtelijk hoelang het duurt voordat uw bedrijf weer volledig up and running is.
  • Wij informeren u over onze bevindingen. De bevindingen die we tijdens onze test opdoen, delen we met u. U krijgt hierdoor inzicht in uw back-up en u krijgt hiermee 100% zekerheid. Wel zo prettig, aangezien u hiermee écht op uw back-up kunt bouwen.

Wilt u door ons uw back-up laten testen? Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden. En wordt er op dit moment nog niet regelmatig een back-up van uw belangrijke data gemaakt? Dan is het zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Ook op dat gebied zijn wij u graag van dienst.