Wat is Microsoft Viva?

Aan het begin van 2021 kwam Microsoft met Viva op de proppen. Niet geheel verrassend, aangezien Microsoft regelmatig met nieuwe diensten en programma’s op de proppen komt. Maar, Microsoft Viva leek vanaf het allereerste moment een nieuw tijdperk in te slaan.

Wat is Microsoft Viva precies?
Microsoft Viva is een zogeheten employee experience platform. Via dit digitale platform is het mogelijk om perfect hybride te werken, om perfect op afstand met elkaar samen te werken en om allerlei informatie te bundelen.

Binnen het platform zijn vier verschillende modules te vinden:

 • Viva Connections. Binnen Microsoft Teams doet dit systeem dienst als intranet. Op dit intranet is het bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde berichten met alle collega’s te delen. Deze module kunt u zien als een zakelijke versie van Facebook.
 • Viva Insight. Dit is een unieke module waarmee alle werknemers inzicht krijgen in zowel het welzijn als in de productiviteit. Het gaat hierbij om persoonlijke inzichten, maar ook om organisatorische inzichten.
 • Viva Learning. Binnen Microsoft Teams zorgt Microsoft Viva voor een leerplatform. Via dit leerplatform is het mogelijk om leermodules te voltooien en daarmee om kennis over te dragen.
 • Viva Topics. Dit is een kennismanagementsysteem waarin kennis, expertise en informatie gedeeld worden. U kunt Viva Topics het beste zien als een combinatie van een bibliotheek en Wikipedia.

Belangrijk voordeel van Microsoft Viva is dat deze 4 modules perfect met elkaar samenwerken. Vanuit Viva Topics is het bijvoorbeeld mogelijk om leersuggesties te ontvangen in Viva Learning.

Ook is het goed om te weten dat Microsoft Viva goed samenwerkt met andere tools van Microsoft 365. Hierbij is het ook mogelijk om deze modules in andere tools te integreren, waardoor u in uw organisatie nog efficiënt (samen) kunt werken.

AI
Dat Microsoft Viva een innovatief platform is, mag duidelijk zijn. Dit is grotendeels te danken aan de manier waarop dit platform werkt. Het platform maakt namelijk gebruik van AI, ook wel bekend als Artificial Intelligence.

Deze term staat ook wel te boek als kunstmatige intelligentie en gaat een steeds grotere rol spelen. Dat is ook het geval binnen Microsoft Viva:

 • AI zorgt ervoor dat mensen de juiste kennis voorgeschoteld krijgen. Hiervoor kijkt het algoritme naar de apps die gebruikt worden door de eindgebruiker.
 • AI zorgt ervoor dat mensen de juiste nieuwe vaardigheden leren. Ook hierbij wordt gekeken naar de manier waarop gebruik wordt gemaakt van Microsoft Viva. Op basis van dat gebruik krijgt de gebruiker alle mogelijkheden om de juiste vaardigheden te ontwikkelen.
 • AI zorgt ervoor dat alle informatie binnen dit platform goed beheerd wordt. Zo is niet alle informatie voor elke gebruiker inzichtelijk. Tevens zorgt AI ervoor dat binnen dit platform automatische verbindingen gemaakt worden.

Wat heeft u aan Microsoft Viva?
Met Microsoft Viva geniet u van talloze voordelen:

 • Met Microsoft Viva zijn teams in staat om beter met elkaar samen te werken. Dit is te danken aan de 4 modules, aan de kunstmatige intelligentie en aan de automatische verbindingen. Dankzij Microsoft Viva is het een stuk beter te doen om remote-, hybride of volledig online te werken.
 • Met Microsoft Viva kunt u potentiële problemen voorkomen. Zo herkent dit systeem de symptomen van een burn-out. Ook is het systeem in staat, dankzij de kunstmatige intelligentie, om het juiste advies te geven.
 • Met Microsoft Viva kunnen nieuwe werknemers sneller aan de slag. Met dank aan dit systeem kunt u nieuwe werknemers naadloos inpassen in uw organisatie. Dit komt onder meer doordat in dit systeem alle informatie gemakkelijk te vinden is.
 • U kunt Microsoft Viva koppelen aan andere programma’s. Als u op dit moment al gebruik van Office 365 maakt, vormt Viva hier een prima aanvulling op. U kunt namelijk de modules van Viva in de systemen van Office 365 integreren.
 • Met Microsoft Viva vindt u alles op één plek. U kunt hierbij denken aan communicatiemogelijkheden, inzichten, kennis, resources en leermiddelen. Met Microsoft Viva kunt u zodoende met uw gehele organisatie de volgende stap zetten.

Gebruik maken van Microsoft Viva
Sinds de lancering in 2021 is Microsoft Viva al een stuk populairder geworden. Spreekt dit systeem u ook aan? Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden. We leggen u graag uit hoe u Microsoft Viva kunt integreren en op welke manier u dit het beste kunt doen.

Met de installatie, configuratie en integratie hiervan nemen wij graag al het werk voor u uit handen. Wij hebben reeds veel ervaring met Viva opgedaan, waardoor wij u op dit gebied perfect kunnen adviseren.

Bent u op zoek naar meer informatie over Microsoft Viva? Wilt u van goed advies voorzien worden? Of wilt u Viva direct in uw onderneming integreren? Neem contact met ons op en nemen alle IT-gerelateerde zaken voor u uit handen!